Теракт у Рейханли (2013)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Теракт в Рейханли (2013))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Теракт у Рейханли — терористичний акт, що відбувся пообіді 11 травня 2013 року в місті Рейханли на півдні Туреччини, неподалік від турецько-сирійського кордону. Унаслідок двох вибухів замінованих автомобілів біля будівлі мерії і в промисловому районі міста, що відбулись з інтервалом у 15 хвилин, загинула 51 людина, ще 155 отримали поранення[1][2][3], також зазнали руйнування кілька будівель[4]. Того ж дня в місті відбувся ще один вибух, але його кваліфікували як вибух паливного бака автомобіля.

На 12 травня опізнали 38 тіл загиблих. Серед них виявилось 35 турецьких громадян і троє сирійців[5].

Тло[ред. | ред. код]

На момент теракту, через збройний конфлікт в Сирії, у провінції Хатай, до якої належить Рейханли, перебувало кілька десятків тисяч сирійських біженців[6]. Влада Туреччини вважає, що теракт був спрямований саме проти біженців з Сирії.

На момент теракту відносини між Туреччиною та сирійським режимом Башара Асада зіпсувались через те, що Туреччина відіграє ключову роль у постачанні «нелегальної» допомоги сирійським повстанцям, і в їхній політичній підтримці[7], а також через розміщення Туреччиною біля кордону зі Сирією в червні 2012 року ракет класу «земля-повітря» та підсилення угруповання бронетанкових військ.

10 травня, напередодні подвійного теракту, в інтерв'ю телекомпанії NBC Ердоган закликав США взяти на себе більшу відповідальність за припинення зіткнень у Сирії. Він також говорив про дані, що вказують на застосування хімічної зброї в цій країні, зазначивши, що «червону межу», окреслену президентом Обамою, перетнули вже давно[7]. Ердоган також підтримав ідею введення безпольотної зони над Сирією.

Реакція сторін[ред. | ред. код]

Сили безпеки й розвідувальні підрозділи Туреччини встановили, що до скоєння теракту причетні організації в Туреччині, пов'язані зі сирійським режимом. На 13 травня турецька поліція затримала 9 підозрюваних у причетності до теракту, 14 травня кількість затриманих склала 17.

13 травня прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив офіційний Дамаск у причетності до вибухів у Рейханли. Подібну заяву зробив і віцепрем'єр міністр Туреччини Бюлент Арінч, заявивши, що підозрює в організації терактів спецслужби режиму Башара Асада. 14 травня Реджеп Таїп Ердоган, виступаючи на пресконференції з нагоди візиту до США, відкинув пропозицію Сирії щодо спільного з Дамаском розслідування вибухів, обґрунтувавши своє рішення тим, що «нинішній уряд в Дамаску є незаконним і не визнає свого народу»[3].

Сирійський уряд відкинув усі звинувачення в причетності до теракту та, зі свого боку, поклав на Туреччину відповідальність за події в прикордонній зоні, яка, на думку офіційного Дамаску, перетворилася «на базу підготовки терористів» і регіон їхнього проникнення на територію сусідньої Сирії «з метою скоювання систематичних злочинів»[1].

Політичні наслідки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Уряд Сирії засудив теракт у Рейханли, спростувавши свою причетність[недоступне посилання з червня 2019]
  2. Death toll rises to 50 as explosions hit Turkish town on border with Syria. Архів оригіналу за 19 жовтня 2017. Процитовано 16 травня 2013.
  3. а б Эрдоган отверг совместное расследование взрывов в Турции. Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 16 травня 2013.
  4. Youtube / Взрывы на турецко-сирийской границе: 40 человек погибли. Архів оригіналу за 11 жовтня 2014. Процитовано 17 травня 2013.
  5. Спецслужби Туреччини затримали дев'ять осіб, причетних до теракту в місті Рейханли. Архів оригіналу за 25 березня 2015. Процитовано 17 травня 2013.
  6. Взрывы в Турции. Архів оригіналу за 7 червня 2013. Процитовано 17 травня 2013.
  7. а б Обама обговорює ситуацію в Сирії з прем'єром Туреччини Ердоганом. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 17 травня 2013.